
Blat do kuchni – jaki wybrać? 4 najpopularniejsze materiały
1. Blaty laminowane
Płyty wiórowe pokryte laminatem (HPL lub CPL) to jedno z najpopularniejszych rozwiązań stosowanych w meblarstwie. Ogromna liczba dekorów i struktur do wyboru, dostępność „od ręki” oraz niewygórowana cena to pierwsze zauważalne plusy. Laminaty tego rodzaju są ponadto odporne na działanie promieni UV oraz nie odbarwiają się od wina, buraczków, herbaty itp.
Niestety – blaty z laminatu mogą być podatne na puchnięcie w przypadku niewłaściwego zabezpieczenia przed wilgocią. Fachowcy szczególną uwagę powinni zwrócić na zabezpieczenie otworów pod płytę grzewczą i zlew oraz miejsce łączenia blatów.
2. Blaty drewniane
Ciepło i naturalny wygląd to główne cechy rozpoznawcze blatów z drewna litego i klejonego. Można nabyć surowe blaty (wymagają szlifowania i olejowania co jakiś czas) oraz pokryte lakierem bezbarwnym (nie trzeba ich dodatkowo impregnować). Niektórzy producenci dają możliwość indywidualnego wyboru wybarwienia drewna. Dzięki temu można dobrać odcień płyty roboczej np. do koloru podłogi, drzwi lub innych mebli. Odpowiednio zakonserwowane blaty (zwłaszcza lakierowane) doskonale sprawdzą się nie tylko w kuchni, ale również w łazience.
3. Granity, czyli kamienie naturalne
Prestiż, elegancja i wysoka jakość – dzięki nim blaty granitowe od wielu lat zjednują sobie rzeszę zwolenników. Brak powtarzalności wzoru sprawia, że pasują zarówno do kuchni nowoczesnych jak i tradycyjnych. Są twarde, odporne na wilgoć i łatwe w utrzymaniu czystości. Ze względu na sporą wagę wymagają odpowiedniej konstrukcji mebli, na których mają być umieszczone. W granitach możliwy jest montaż zlewów podwieszanych, które nie mają rantu wystającego ponad blat.
4. Konglomeraty kwarcowe
Idealne rozwiązanie do nowoczesnej kuchni, zbliżone właściwościami do blatów granitowych. Antybakteryjne, wodoodporne, trwałe – to największe zalety konglomeratów. Powstają poprzez łączenie granitu i kwarcu (95%) z innymi składnikami takimi jak żywice, pigmenty, utwardzacze. Dzięki tej technologii wykonania otrzymujemy płyty robocze o powtarzalnym wzorze, które nie przyjmują plam z octu, soku z cytryny i innych kwasów. Dostępne są różne grubości konglomeratów: 20 lub 30mm na blaty kuchenne oraz 12mm na okładziny ścienne.
Wymienione rodzaje blatów różnią się nie tylko właściwościami i wyglądem, ale również ceną. Pod tym kątem najkorzystniej wypadają blaty laminowane i drewniane; kamienie naturalne i konglomeraty to już zdecydowanie wyższy koszt. Dokonując wyboru blatu spośród setek możliwości trzeba znaleźć „złoty środek” pomiędzy designem, trwałością i ceną.
kuchnia-agd.pl
REKLAMA