Być może się zdziwicie, ale cały czas wiele osób zastanawia się czy w kuchni musi być okap. Naszym zdaniem w każdej kuchni odpowiedni wyciąg lub pochłaniacz to wręcz konieczność. Dlaczego akurat to urządzenie jest takie ważne?
Jak działa okap kuchenny?
Podczas gotowania w kuchni powstaje sporo zanieczyszczeń. Znad płyty grzewczej unosi się para wodna, tłuszcz, zapachy gotowanych potraw, czasem nawet dym. Okap działa w taki sposób, że jego silnik powoduje ruch powietrza i wszystkie opary znad kuchenki lecą w jego stronę. Jak sama nazwa wskazuje cząsteczki tłuszczu w większości zostają na filtrze przeciwtłuszczowym, czyli na srebrnej „siatce”, która jest zamontowana od spodu okapu. Para wodna i zapachy są natomiast wyrzucane na zewnątrz lub absorbowane przez filtry węglowe (w zależności od tego czy okap pracuje jako wyciąg czy jako pochłaniacz). Dzięki temu prostemu mechanizmowi pozbywamy się z kuchni zanieczyszczonego powietrza, co znacznie ułatwia utrzymanie czystości.

Kuchnia bez okapu – co będzie się działo?
Wyobraź sobie, że w Twojej kuchni nie ma okapu, a Ty przygotowujesz typowy obiad: gotowane ziemniaki i smażone piersi z kurczaka. Para wodna i tłuszcz zamiast ulatywać do okapu osadza się nie tylko na meblach kuchennych, ale również na ścianach, dekoracjach okiennych, ubraniach i tapicerkach. Jeśli nad płytą grzewczą masz jakiekolwiek szafki, to właśnie one w pierwszej kolejności odczują brak okapu – będzie się na nich osadzał tłusty nalot, a płyty meblowe z czasem spuchną od wilgoci. Piękne rolety i firany nigdy nie będą wyglądały świeżo, a Twoje ubrania i włosy po każdym gotowaniu „przejdą” zapachem gotowanych potraw. Warto mieć też na uwadze, że jeśli pomieszczenie nie ma zapewnionej wentylacji, to ze względu na wilgoć pozostającą we wnętrzu z czasem na ścianach może pojawić się pleśń (często w niewidocznych miejscach, np za szafkami). Ucierpi na tym nie tylko estetyka, ale również Twoje samopoczucie.

„Nie potrzebuję okapu, uchylę sobie okno”
Jest to częsty argument osób, które nie chcą mieć okapu w kuchni. Naszym zdaniem takie podejście do sprawy przynosi zupełnie odwrotny skutek od zamierzonego. Powietrze z zewnątrz przecież „wpada” przez okno do kuchni i roznosi opary po całym pomieszczeniu zamiast je wyrzucać na zewnątrz. Działa to całkiem odwrotnie niż okap, który wysysa zanieczyszczone powietrze z pomieszczenia. Do tego jeśli gotujemy późną jesienią i zimą, otwierając okno wpuszczamy do pomieszczenia zimne powietrze. Poza tym w wielu miastach występuje problem smogu, więc tym bardziej otwieranie okna może okazać się nie najlepszym pomysłem.

Według nas w każdej kuchni powinien znaleźć się chociaż najprostszy okap na filtry węglowe. Dzięki niemu będzie dużo łatwiej utrzymać czystość w mieszkaniu. Korzystając z okapu przy każdym gotowaniu możemy być pewni, że nasze meble i pozostałe elementy wyposażenia kuchni będą znacznie dłużej w „dobrej formie”.
Mateusz
kuchnia-agd.pl
Źródła zdjęć: GLOBALO
Nasz profil Facebook: KLIKNIJ TUTAJ
Sprawdź również inne wpisy na naszym blogu:
Najlepszy okap podszafkowy do zabudowy – ranking TOP 5
Okap kuchenny: wyciąg czy pochłaniacz?