Jak wybrać płytę gazową do zabudowy? 5 cech idealnej płyty gazowej

Chociaż to kuchenki indukcyjne są na ten moment najpopularniejsze w Polsce, płyty gazowe nadal cieszą się dużym, niesłabnącym zainteresowaniem. Jak zatem wybrać najlepszą płytę gazową do zabudowy?



Dla kogo płyty gazowe do zabudowy będą najlepszym rozwiązaniem?

  • Dla tradycjonalistów. Ponoć “prawdziwi kucharze gotują tylko na ogniu”. Pewnie jest w tym ziarnko prawdy, bo faktycznie znani kucharze w programach telewizyjnych używają płyt gazowych. Nawet jeśli nie czujesz się MasterChefem, ale cenisz tradycyjny sposób gotowania to płyta gazowa jest dla Ciebie.
  • Dla mieszkańców bloków (zwłaszcza tych “z wielkiej płyty”). Często w starszych blokach instalacja elektryczna nie pozwala na podłączenie standardowej indukcji 7,4 kW z pełną mocą. Wówczas trzeba taką płytę podłączyć na 230V co powoduje, że nie pracuje ona tak szybko jak przy normalnym podłączeniu. W takim przypadku często lepiej zostać przy standardowej płycie gazowej niż męczyć się z niewydajną indukcją.
  • Dla bardzo oszczędnych. Gaz ziemny mimo wszystko wychodzi taniej niż prąd i dlatego eksploatacja płyty gazowej jest odrobinę tańsza niż płyty indukcyjnej. Sama płyta gazowa w zakupie również jest korzystniejsza finansowo niż indukcja, co dalej kilkaset złotych oszczędności już na starcie.
  • Dla mieszkańców bardzo małych miejscowości. W niektórych miejscach zdarzają się przerwy w dostawach prądu – przeważnie w miejscowościach położonych stosunkowo daleko od centrum. Wówczas płyta gazowa jest “ratunkiem”, ponieważ nawet bez prądu przygotujemy na niej obiad, zagotujemy wodę na herbatę lub kawę.

Niezależnie od powodu dla którego decydujesz się na płytę gazową powinieneś wybrać jak najbardziej funkcjonalne urządzenie. Poniżej podpowiadamy na jakie cechy trzeba zwrócić szczególną uwagę  dokonując zakupu płyty gazowej.

1. Wygodne ułożenie palników i pokręteł

Zaczniemy od rzeczy podstawowej, czyli kształtu płyty oraz ułożenia palników i pokręteł. Większość płyt na polskim rynku ma standardową szerokość 60cm. Aby korzystanie  z płyty o takiej szerokości było wygodne palniki i pokrętła muszą być rozmieszczone “z głową”.

Najczęściej spotyka się płyty, które mają pokrętła z przodu (centralnie na środku płyty) albo z boku po prawej stronie.

Przykładowy model płyty gazowej z pokrętłami z boku to BOSCH POH6B6B1 (sprawdź cenę na CENEO). Takie rozmieszczenie kurków jest mało wygodne z dwóch względów. Po pierwsze pokrętła zamontowane po prawej powodują, że palniki są blisko siebie i jest ciasno podczas ustawiania kilku garnków. Po drugie takie ułożenie jest bardzo niekomfortowe dla osób leworęcznych (ciężko sięgnąć lewą ręką do pokręteł umieszczonych bardziej z tyłu). Poniżej zamieszczamy zdjęcie płyty BOSCH POH6B6B1.

Przykładem płyty gazowej z pokrętłami ustawionymi z przodu centralnie na środku jest gazówka Samsung NA64H3010AK (sprawdź cenę na CENEO). Pokrętła ułożone w ten sposób są już zdecydowanie lepsze dla osób leworęcznych, ponieważ łatwo dosięgnąć do wszystkich kurków. Mimo wszystko nadal traci się sporo miejsca na stawianie garnków, ponieważ nie można ich przesunąć bardziej do przodu właśnie ze względu na pokrętła. Dodatkowo trzeba zwrócić uwagę, że największy palnik jest umieszczony z tyłu. Przy montażu takiej płyty na typowym blacie kuchennym o wymiarze 60cm i postawieniu z tyłu dużego garnka jednoczesne korzystanie z przedniego palnika może być dosyć kłopotliwe. Płyty gazowe, które mają największe palniki umieszczone z tyłu są jednak często wybierane ze względów bezpieczeństwa – zmniejsza się ryzyko, że np. dziecko strąci na siebie duży garnek pełny wrzątku. Poniżej zamieszczamy zdjęcie płyty Samsung NA64H3010AK.

Zdecydowanie najbardziej praktyczne jest takie ułożenie, kiedy pokrętła są z przodu maksymalnie po prawej, natomiast największy palnik jest po lewej, przesunięty całkiem do przodu. Takie ustawienie ma np. płyta gazowa FREGGIA HA640VGTX (sprawdź cenę na CENEO). Dzięki takiemu ułożeniu przestrzeń do gotowania jest maksymalnie wykorzystana – można bardzo swobodnie ustawić duży garnek na przedniej części płyty bez kolizji z naczyniami na pozostałych palnikach. Warto zwrócić uwagę, że producent celowo umieścił najmniejszy palnik bezpośrednio przy pokrętłach, aby podczas gotowania nie nagrzewały się. Poniżej zamieszczamy zdjęcie płyty FREGGIA HA640VGTX.

2. Stabilne, żeliwne ruszty

Płyty gazowe do zabudowy mogą być wyposażone w stalowe ruszty emaliowane albo ruszty żeliwne.

  • Ruszty emaliowane rozpoznajemy o po tym, że są cienkie (wykonane z metalowych “pręcików”), gładkie w dotyku (ze względu na to, że są pokryte farbą) i bardzo lekkie.
  • Ruszty żeliwne są lekko chropowate, ciężkie i bardziej masywne.

Ruszty emaliowane niszczą się stosunkowo szybko – z powodu ognia i wysokiej temperatury najpierw odpryskuje farba, a potem metalowe pręciki pękają i ruszty przestają nadawać się do użytku. Najczęściej są stosowane w bardzo ekonomicznych modelach płyt gazowych takich jak. np. WHIRLPOOL AKM 260 IX (sprawdź cenę na CENEO). Jeżeli ktoś szuka najniższej ceny, bo zwyczajnie nie chce inwestować, albo np. wyposaża domek letniskowy czy kuchnię polową to ewentualnie można pomyśleć o kuchence z emaliowanymi rusztami. Jeśli natomiast szukamy solidnej płyty gazowej na długie lata, to zdecydowanie bardziej polecamy ruszty żeliwne. Jest to rozwiązanie trwałe i zapewniające większy komfort użytkowania (m.in. przez dużą stabilność). To właśnie na nich skupimy się w dalszej części tekstu.

W wielu urządzeniach można spotkać pojedyncze, okrągłe ruszty żeliwne, takie jak chociażby w płycie AMICA PG6411SRW (sprawdź cenę na CENEO). Jest to rozwiązanie bardzo estetyczne, ładne wizualnie i do tego ułatwiające utrzymanie czystości. Stabilność garnków na takich rusztach nie jest jednak najlepsza. Stawiając garnek na palnik najlepiej umieścić go centralnie na środku rusztu. Jeśli ustawimy garnek nierówno, to jest ryzyko, że się przewróci. Dodatkowo kiedy chcemy przestawić garnek z jednego palnika na drugi należy go podnieść, co również wiąże się z ryzykiem wylania zawartości naczynia i poparzenia. Poniżej zdjęcie płyty AMICA PG6411SRW.

Dla porównania dużo bardziej praktyczne są pełne, rozbudowane ruszty takie jak chociażby we wspomnianych wyżej płytach Samsung NA64H3010AK oraz FREGGIA HA640VGTX. Po takich rusztach bez problemu można przesuwać garnki z miejsca na miejsce bez ich unoszenia. Zapewniają one większą stabilność naczyń, a co za tym idzie większe bezpieczeństwo podczas użytkowania. Najlepsze są te ruszty, które są podzielone tylko na 2 części, ponieważ najmniej się ruszają. Ciekawą płytą z rozbudowanym, stabilnym rusztem jest ta pokazana na zdjęciu poniżej, czyli FREGGIA HF640VGTX (sprawdź cenę na CENEO). Warto zwrócić uwagę, że w przypadku płyt z pełnymi rusztami są one często wpasowane w obudowę płyty (w obudowie są specjalne wytłoczenia, w które “wpadają” ruszty). Taka budowa płyty uniemożliwia przesuwanie się rusztów podczas przestawiania garnków z jednego pola na drugie.

3. Powierzchnia łatwa do czyszczenia

Nawet jeśli nie gotujemy zbyt dużo i nie robimy w domu “kuchennych rewolucji” z czasem na płycie gazowej będą powstawać różne plamy i zabrudzenia. Ślady od wody i pary, pryskającego tłuszczu, kipiących potraw są nieuniknione. No i w tym momencie zaczyna się “brudna robota”, bo nawet po najpyszniejszym posiłku będzie trzeba posprzątać. Jaka powierzchnia płyty będzie najłatwiejsza w utrzymaniu czystości i spowoduje, że obiad nie będzie kojarzył się z mozolnym pucowaniem gazówki?

Najczęściej spotyka się płyty gazowe wykonane z materiałów takich jak:

Z tych wszystkich materiałów najtrudniejsza w utrzymaniu czystości jest stal nierdzewna INOX. Chociaż wygląda pięknie i sprawia wrażenie jak w profesjonalnych kuchniach, to jej czyszczenie nie należy do najłatwiejszych. Na płytach inoxowych bardzo mocno widać zacieki i ślady palców, które ciężko usunąć, ponieważ zostają smugi. Do czyszczenia takiej płyty najlepiej używać specjalnych środków do pielęgnacji stali nierdzewnej w formie mleczek, sprayu lub natłuszczających chusteczek. Profilaktycznie warto nacierać płytę takimi chusteczkami, ponieważ wytwarzają one warstwę ochronną, dzięki której zabrudzenia nie przywierają do powierzchni płyty (działa to na podobnej zasadzie jak wosk na karoserii samochodu).

Nieco lepiej sprawdzają się płyty ze szklaną powierzchnią – im jaśniejszy kolor szkła, tym płyta jest łatwiejsza w utrzymaniu czystości (na jasnym szkle nie widać mocno plam od jedzenia i śladów palców). Do pielęgnacji szklanych płyt gazowych wystarczy płyn do szyb i papierowy ręcznik – postępujemy tak samo jak z czyszczeniem wszystkich innych szklanych powierzchni. Aby usunąć zaschnięte zabrudzenia można również użyć takiego samego skrobaka, jakiego używa się do czyszczenia płyt indukcyjnych.

Zdecydowanie najlepsze w utrzymaniu czystości są płyty stalowe pokryte emalią. Nie widać na nich zabrudzeń tak mocno jak na płytach inoxowych i szklanych. “Na bieżąco” wystarczy je myć wilgotną gąbką lub ścierką, a do gorszych plam można używać łagodnego mleczka do czyszczenia stali.

4. Poręczne i wygodne pokrętła

O samym położeniu pokręteł pisaliśmy już wcześniej – najlepiej, jeśli są umieszczone na płycie całkiem z przodu po prawej. Równie ważne jest, aby pokrętła były poręczne – wówczas łatwo i wygodnie możemy ustawić odpowiedni poziom płomienia. Zdarza się, że podczas pracy w kuchni mamy brudne lub mokre ręce. Jeśli pokrętła mają nieodpowiedni kształt ciężko obsługiwać płytę gazową (palce ślizgają się po kurkach). Dobre pokrętła powinny być perforowane na bokach albo mieć jakiś płaski element, który łatwo chwycić. Przykładowa płyta z perforowanymi, okrągłymi pokrętłami to KERNAU KGH 6421 TCI B (sprawdź cenę na CENEO). Z kolei pokrętła z płaskim, ergonomicznym elementem posiada płyta SIEMENS EP 6A6PB90 (sprawdź cenę na CENEO) oraz wspomniana już wcześniej gazówka AMICA PG6411SRW.

5. Palnik TURBO (tzw. podwójna lub potrójna korona)

Palnik tego typu to rozwiązanie stosowane na największym polu, zazwyczaj umieszczonego z przodu płyty. Zamiast standardowego jednego rzędu płomieni są dwa (dodatkowy, mniejszy jest umieszczony wewnątrz dużego tak jak na poniższym zdjęciu). Dzięki takiej konstrukcji palnika duży garnek lub patelnia jest podgrzewana równomiernie na całej powierzchni. Grzanie dwoma rzędami płomieni w tym samym czasie przede wszystkim wpływa na szybkość gotowania oraz równomierne smażenie potraw. Producenci widząc potrzeby rynku coraz bardziej doceniają tę funkcję i chętnie stosują ją w swoich urządzeniach. Bardzo często palnik TURBO można spotkać w urządzeniach firmy FREGGIA, np. w modelu HA640VGTB.

Standardowe wyposażenie płyt gazowych

Większość urządzeń na polskim rynku powinno być wyposażonych w standardowe funkcje zapewniające nie tylko komfort, ale też bezpieczeństwo użytkowania. Do takich funkcji należą:

  • Zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu – Jest to mechanizm, który zamyka dopływ gazu w przypadku jeśli palnik zostanie zalany (np. kipiącą zupą) lub gdy płomień zostanie zdmuchnięty. Dzięki temu nie ma ryzyka, że gaz zacznie się ulatniać.
  • Automatyczna zapalarka w pokrętle – Żeby rozpalić płomień nie potrzebujesz już zapałek. Przy każdym palniku jest zamontowany iskrownik, który uruchamia się po naciśnięciu pokrętła. Iskra powstała w ten sposób powoduje zapłon gazu i właśnie dlatego zastępuje zapałki. Plusem takiego rozwiązania jest też fakt, że nie ma możliwości oparzenia palców podczas standardowego zapalania gazu zapałkami lub zapalniczką. Trzeba pamiętać, aby na etapie remontu kuchni przygotować gniazdko elektryczne w pobliżu płyty gazowej, ponieważ do działania zapalarki jest potrzebny prąd.
  • Dysze do gazu butlowego – Jeśli nie masz w domu przyłącza gazu ziemnego, to bez problemu każdą płytę można podłączyć na gaz butlowy (propan-butan). Należy jednak wymienić dysze, które powinny być dołączone do kompletu. Zdecydowanie najlepiej i najbezpieczniej poprosić o pomoc wykwalifikowanego instalatora, który poprawnie podłączy płytę gazową.

Kupując płytę gazową najlepiej od razu dokonać zakupu nowego węża do podłączenia gazu o odpowiedniej długości. Nie warto zakładać starego węża, ponieważ może być już gdzieś zmurszały i w krótkim czasie stracić szczelność. Przy zakupie węża należy poinformować sprzedawcę czy płyta będzie podłączona do gazu ziemnego czy butlowego, ponieważ w zależności od rodzaju gazu stosuje się inny wąż. Węże do gazu butlowego są gumowe, natomiast węże do gazu ziemnego najczęściej występują w stalowym oplocie. Wykwalifikowany sprzedawca oraz instalator na pewno będą umieli dobrać odpowiedni wąż i akcesoria potrzebne do podłączenia konkretnej płyty gazowej.

Mateusz

kuchnia-agd.pl


Nasz profil Facebook: KLIKNIJ TUTAJ

Wpisy na blogu o podobnej tematyce:

Najlepsza płyta gazowa do zabudowy- ranking TOP 5

Recenzja: płyta gazowa KERNAU KGH 6421 TCI B (czarne szkło)

Płyta indukcyjna czy gazowa? Którą wybrać?


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *