Jak wybrać płytę indukcyjną? 8 cech dobrej indukcji.

Chociaż płyty indukcyjne są bardzo popularne już od dawna, to wybór tej najlepszej nadal może sprawiać problem. Jakie cechy powinna mieć dobra płyta indukcyjna? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Poniżej prezentujemy Wam najważniejsze cechy dobrej płyty indukcyjnej. Zaczynamy!

1. Osobne sterowanie dla każdego pola

Jedną z najważniejszych cech dobrej płyty indukcyjnej jest wygodne sterowanie poszczególnymi polami. Przez lata praktycznie każdy producent konstruował swoje płyty w taki sposób, że do danego pola był przypisany osobny sterownik.

Niestety wiele firm, nawet tych renomowanych, zaczęło produkować płyty indukcyjne, które miały tylko jeden sterownik obsługujący wszystkie pola. W praktyce oznacza to, że najpierw trzeba wybrać pole, z którego chcemy korzystać, a dopiero potem ustawić moc grzania. Nie jest to szczególnie uciążliwe jeśli gotujemy tylko w jednym naczyniu. Wyobraźmy sobie jednak co będzie przy gotowaniu w 2 lub 3 garnkach jednocześnie. Za każdym razem zanim zmniejszymy lub zwiększymy moc danego pola musimy najpierw wybrać pole, a dopiero potem ustawić moc. Jest to naszym zdaniem mało praktyczne i nieco przekombinowane rozwiązanie.

Dla porównania dużo lepsze i wygodniejsze jest takie sterowanie gdzie do każdego pola grzewczego jest przypisany osobny sterownik. Dzięki temu od razu, intuicyjnie, wiemy jakim sterownikiem obsługiwać dane pole na płycie indukcyjnej. Pomaga to zwłaszcza podczas gotowania w kilku naczyniach jednocześnie, ponieważ nie musimy się zastanawiać nad wyborem odpowiedniego pola, tylko od razu ustawiamy potrzebną moc, bo wiemy który sterownik obsługuje dane pole.

Na poniższych zdjęciach zobaczycie czym różni się sterowanie w płycie indukcyjnej Electrolux EIV634 oraz dla porównania BOSCH PIE631FB1E.

Na powyższym zdjęciu widać panel sterowania indukcji Electrolux EIV634. Każdemu polu odpowiada inny slider, dzięki czemu sterowanie jest bardzo łatwe i intuicyjne.
Dla porównania sterowanie indukcją BOSCH PIE631FB1E wygląda tak, że najpierw trzeba wybrać którym polem sterujemy, a dopiero potem ustawić jego moc. Może być to niewygodne jeśli gotujemy w kilku naczyniach naraz.

2. Sterowanie za pomocą slidera (“suwaka”)

Tradycyjne sterowanie płytą indukcyjną za pomocą przycisków “+” i “-” powoli odchodzi do lamusa. Zamiast tego większość dobrych płyt indukcyjnych posiada sterowanie za pomocą sliderów (suwaków). Dzięki temu zamiast kilkukrotnie naciskać przyciski “+” i “-“, żeby wybrać interesujący nas poziom mocy, wystarczy jedno przyciśnięcie lub przesunięcie palcem po sliderze (dosłownie niemal jak na smartfonie). Jest to rozwiązanie szczególnie przydatne gdy gotująca się potrawa zaczyna nam “kipić”. Potrzebujemy wtedy szybko zareagować i wystarczy tylko jedno kliknięcie na sliderze, żeby zmniejszyć moc grzania. Dobrym przykładem urządzeń ze sterowaniem typu slider jest płyta indukcyjna TEKA IB 6415 widoczna na poniższym zdjęciu.

Płyta indukcyjna TEKA IB 6415 posiada sterowanie za pomocą suwaków (sliderów).

3. Szerokość co najmniej 60cm

Płyty indukcyjne o szerokości 60cm wyposażone w 4 pola grzewcze to najczęściej spotykane urządzenia na polskim rynku. Taka szerokość indukcji to absolutne minimum zapewniające wygodne korzystanie z płyty grzewczej podczas gotowania. Jeśli tylko jest na to miejsce w kuchni, to zawsze warto pomyśleć o nieco szerszej płycie indukcyjnej, ponieważ każde dodatkowe centymetry zwiększą komfort gotowania (odczujemy to zwłaszcza gotując w kilku naczyniach jednocześnie). Płyty indukcyjne szersze niż 60cm można znaleźć w następujących rozmiarach:

Płyta indukcyjna Electrolux EIV744 ma 71cm szerokości i osobne sterowanie dla każdego pola za pomocą sliderów.

Na rynku są oczywiście węższe płyty indukcyjne o szerokości 30cm (np. Amica PCH3200ZT) oraz 45cm (np. KERNAU KIH 43-3B). Ze względu na swoje niewielkie gabaryty najczęściej są one wybierane do niewielkich kuchni (np. w kawalerkach, domkach letniskowych itp.) albo przez osoby, które na prawdę gotują niewiele i nie potrzebują płyty indukcyjnej o typowej szerokości 60cm.

4. Funkcja BOOSTER dla każdego pola

Funkcja Booster zwiększa moc danego pola o kilkadziesiąt procent w porównaniu z mocą osiąganą w normalnym trybie. Dzięki temu gotowanie przebiega zdecydowanie szybciej i to właśnie krótki czas gotowania jest największym plusem funkcji Booster w płycie indukcyjnej. Zagotowanie szklanki wody przy użyciu funkcji Booster trwa nie więcej niż kilkanaście sekund. Większość płyt indukcyjnych ma funkcję Booster dla dwóch pól. W najlepszych modelach płyt indukcyjnych w funkcję Booster są wyposażone wszystkie pola grzewcze.

5. Funkcja TIMER

TIMER to jedna z najważniejszych funkcji płyt indukcyjnych (chociaż coraz częściej spotyka się ją również w nowoczesnych gazówkach!). Dzięki niej możemy zaprogramować po jakim czasie dane pole grzewcze ma się wyłączyć. Po upłynięciu zadanego czasu płyta indukcyjna wyłączy pole grzewcze i wyda sygnał dźwiękowy. Jest to bardzo praktyczne rozwiązanie, ponieważ możemy ugotować coś bez nerwowego patrzenia na zegarek. Dodatkowo jest to funkcja zwiększająca bezpieczeństwo – używając funkcji TIMER mamy pewność, że płyta sama się wyłączy nawet jeśli wyjdziemy z domu lub zapomnimy o gotującej się potrawie.

6. Więcej niż 9-10 poziomów mocy

Większość płyt indukcyjnych ma 9 poziomów mocy oraz wspomniany wyżej dodatkowy poziom Booster. Przy takim zakresie może się okazać, że podczas gotowania np. poziom 6 będzie niewystarczający do odpowiedniego grzania potrawy, a poziom 7 będzie już zbyt wysoki. W takim przypadku przydałoby się “coś pomiędzy”. Niektórzy producenci zauważyli ten problem i zaproponowali urządzenia, które mają 14-18 poziomów mocy. Dzięki temu łatwiej dopasować idealną moc grzania do potrawy, którą akurat przygotowujemy.

Płyta indukcyjna FRANKE Maris FMA 654 I F BK posiada aż 18 poziomów mocy + Booster.

7. Możliwość podłączenia indukcji pod 230V

Najlepiej jeśli mamy w domu lub bloku przyłącze 400V, czyli tzw. siłę. Wówczas mamy 100% pewności, że możemy podłączyć każą płytę indukcyjną, instalacja nie będzie przeciążona, a sama płyta indukcyjna będzie grzać szybko i efektywnie. Jeśli jednak mieszkamy w starszym budownictwie i nie mamy dostępu do “siły” możemy łatwo znaleźć indukcję, którą można podłączyć do instalacji 230V. Nie będzie ona działać tak sprawnie jak indukcja podłączona do “siły”, jednak zyskamy wygodę, elegancki wygląd i łatwość w utrzymaniu czystości. Trzeba jednak pamiętać, że indukcja podłączona do słabszej instalacji wymaga odpowiednich bezpieczników. Ponadto praktycznie każda indukcja do zabudowy (niezależnie czy podłączona do instalacji 230V czy do 400V) powinna być podłączona przez uprawnionego elektryka, który fachowo podłączy płytę i podbije pieczątkę na karcie gwarancyjnej. Zawsze polecamy, aby w razie wątpliwości przed zakupem płyty indukcyjnej skonsultować się z elektrykiem, który naocznie sprawdzi stan naszej instalacji i bezpieczników oraz oceni czy faktycznie jest możliwość podłączenia płyty indukcyjnej w naszej kuchni.

8. Łatwość w utrzymaniu czystości

Generalnie większość płyt indukcyjnych czyści się dobrze, ponieważ jest wykonana z jednolitej tafli szkła. Do codziennej pielęgnacji z powodzeniem wystarczy papierowy ręcznik i płyn do szyb, albo miękka, lekko wilgotna gąbka. Jeśli zdarzy się, że coś “przypalimy”, to możemy usunąć zaschnięte zabrudzenia za pomocą specjalnego skrobaka.

Chociaż płyty indukcyjne wykonane z czarnego szkła są najpopularniejsze i według wielu najbardziej eleganckie, to nie oszukujmy się – z czasem na większości z nich pojawią się rysy od czyszczenia i przesuwania garnków. Jeśli przyjmujemy to do wiadomości, to będzie zadowoleni z czarnej płyty indukcyjnej i przymkniemy oko na pojawiające się rysy.

Jeśli natomiast zależy nam na tym, aby rysy były jak najmniej widoczne można pokusić się o wybranie płyty indukcyjnej w innym kolorze: białym, szarym albo kremowym. Na indukcjach w tych kolorach również z czasem pojawią się rysy, jednak ze względu na odcień szkła będą mniej widoczne niż na czarnym. Ciekawym rozwiązaniem są też płyty ze specjalnymi nadrukami na szkle, dzięki którym zarysowania są mniej widoczne.

Electrolux EIV63400BW to jedna z najlepszych białych płyt indukcyjnych o szerokości 60cm.

Zakończenie

Mamy nadzieję, że nasz artykuł podpowiedział Wam na jakie cechy i funkcje warto zwrócić szczególną uwagę podczas wyboru płyty indukcyjnej. Oczywiście możliwości dobrej płyty indukcyjnej nie kończą się na właściwościach opisanych powyżej. W zaawansowanych modelach znajdziemy programy automatyczne, możliwość łączenia się z indukcją przez WiFi, możliwość łączenia pól i wiele innych. Warto też oczywiście zainwestować w dobre garnki i patelnie, które będą stabilnie i równomiernie grzać nasze potrawy gotowane na płycie indukcyjnej. Jeśli jesteście ciekawi jakie płyty indukcyjne są według nas najlepsze, to koniecznie zajrzyjcie do naszego rankingu: Najlepsza płyta indukcyjna – ranking TOP 5.

Maksymilian
kuchnia-agd.pl

Nasz profil Facebook: KLIKNIJ TUTAJ

Nasz sklep: KLIKNIJ TUTAJ

Wpisy na blogu o podobnej tematyce: 

Płyta indukcyjna czy gazowa? Którą wybrać?

Jak wybrać płytę gazową do zabudowy? 5 cech idealnej płyty gazowej

AGD do zabudowy TEKA. Co to za firma? Gdzie kupić? Opinie, promocje, serwis.

AGD do zabudowy FRANKE

Najlepsza płyta gazowa do zabudowy- ranking TOP 5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *