Czy zdarzyło Wam się kiedykolwiek przypalić mięso w piekarniku? A może pieczeń z wierzchu wyglądała na dobrą, a w środku była zbyt krwista? Co zrobić, żeby mięso z piekarnika zawsze wyszło takie jak lubimy? W tym artykule przedstawimy Wam niezwykle proste i jednocześnie bardzo funkcjonalne narzędzie, które uchroni Was przed kulinarnym niepowodzeniem. Chodzi oczywiście o termosondę coraz częściej dołączaną do nowoczesnych piekarników.
Jak wskazuje sama nazwa termosonda to czujnik, który mierzy temperaturę wewnątrz pieczonej potrawy. Jest zbudowana ze szpikulca, przewodu, oraz wtyczki. Aby termosonda działała należy wbić szpikulec w mięso, a wtyczkę podłączyć do specjalnego gniazda w piekarniku.

W ustawieniach piekarnika oprócz metody grzania musimy wybrać dwie wartości temperatury: w komorze piekarnika oraz docelową wewnątrz potrawy. No dobrze, tylko skąd mamy wiedzieć ile stopni powinno być w piekarniku, a ile w środku mięsa, żeby wszystko się udało? Bez obaw, producenci piekarników z termosondą zadbali o to, żebyśmy nie musieli się nad tym głowić.
W najprostszych modelach piekarników wystarczy zerknąć w instrukcję obsługi. Znajdziemy w niej tabele, w której jest jasno napisane, że np. do pieczenia łososia na termoobiegu należy ustawić temperaturę komory piekarnika równą 175 °C, a termosondy na 65-70°C. Proste, prawda? Zaawansowane piekarniki ułatwiają nam korzystanie z termosondy jeszcze bardziej, ponieważ posiadają przepisy automatyczne. My z obrazkowego lub tekstowego menu musimy wybrać tylko rodzaj potrawy i jaki poziom wypieczenia chcemy uzyskać (krwiste, średnio lub mocno wypieczone), a piekarnik sam wybierze optymalne ustawienia rodzaju, czasu i temperatury grzania.

Uruchomiona termosonda cały czas bada temperaturę wewnątrz mięsa. W momencie kiedy pieczeń osiągnie wyznaczony poziom rozlegnie się sygnał dźwiękowy lub piekarnik automatycznie się wyłączy (w zależności od modelu).
Poniżej znajdziecie listę przykładowych piekarników wyposażonych w termosondę.
Piekarnik ELECTROLUX KODEC75X
Piekarnik Amica ED87669XA+ X-Type WiFi
Piekarnik SAMSUNG CHEF COLLECTION NV73J9770RS
Piekarnik BOSCH HSG636ES1
Piekarnik BOSCH HBG636LB1
Naszym zdaniem termosonda to nie tylko „gadżet”, ale przede wszystkim doskonałe narzędzie dla wszystkich gotujących. Jest to jedno z największych udogodnień dostępnych w piekarnikach. Dzięki niej możemy przygotować pyszną pieczeń bez jakichkolwiek obaw o efekt końcowy.
kuchnia-agd.pl
Nasz profil Facebook: KLIKNIJ TUTAJ
Nasz profil Instagram: KLIKNIJ TUTAJ
Sprawdź również inne wpisy na naszym blogu:
5 najlepszych piekarników (jesień/zima 2019)
Czy warto kupić piekarnik z funkcją mikrofali?
Najlepsza płyta indukcyjna – ranking TOP 5
Najlepszy okap podszafkowy do zabudowy – ranking TOP 5
Ania
A co sądzicie o tym modelu Electroluxa?
https://www.electrolux.pl/kitchen/cooking/ovens/steam-oven/eod6p71z/
Co prawda nie ma wbudowanej książki kucharskiej, ale ma czyszczenie pyrolityczne.
Mateusz
Cześć Ania! Model, który podałaś jest bardzo dobry – tak jak piszesz jest pyroliza, a do tego jeszcze funkcja SteamBake, która pomaga przy pieczeniu ciast i chleba 😉 Dzięki pokrętłom jest super łatwy w obsłudze i każdy sobie z nim świetnie poradzi 😉 W cenie poniżej 2000zł dostajesz na prawdę ogromną funkcjonalność, więc naszym zdaniem warto pójść w ten model 😉 Napisz proszę czy ostatecznie zdecydowałaś się na ten piekarnik 😉 Pozdrawiamy!