Płyta indukcyjna czy gazowa? Którą wybrać?

Przy urządzaniu nowej kuchni jest to chyba jedno z najczęściej zadawanych pytań: jaką płytę grzewczą wybrać? Lepiej sprawdzi się indukcja czy gazówka?
W naszym artykule przedstawimy wszystkie plusy i minusy płyty indukcyjnej oraz gazowej, żeby było Wam łatwiej wybrać najlepsze rozwiązanie do swojej wymarzonej kuchni.

Płyta indukcyjna, czyli nowoczesne rozwiązanie dla oszczędnych

Na przestrzeni ostatnich kilku lat płyty indukcyjne stały się bardzo popularne w naszych domach i w pewnym stopniu “wyparły” tradycyjne kuchenki gazowe. Najlepiej jest kiedy do podłączenia indukcji wykorzystamy przyłącze elektryczne trójfazowe 400V, czyli tzw. “siłę”. Wówczas płyta indukcyjna działa najbardziej wydajnie z pełną mocą.

Do podstawowych zalet płyt indukcyjnych możemy zaliczyć:

  • Bardzo szybkie gotowanie – Dzięki temu, że płyta oddziałuje bezpośrednio na garnek są mniejsze straty ciepła i dlatego gotowanie przebiega sprawniej niż w przypadku płyt ceramicznych lub gazowych. Dodatkowo większość płyt indukcyjnych posiada funkcję BOOSTER, która pozwala zwiększyć moc danego pola o 30-50% – dzięki temu rozwiązaniu zagotowanie 1 szklanki wody trwa zaledwie kilkanaście sekund!

  • Oszczędność czasu = oszczędność pieniędzy – Dzięki wspomnianemu wyżej szybkiemu grzaniu miejscowemu można z powodzeniem zrezygnować np. z czajnika elektrycznego. W tradycyjnym czajniku na płycie indukcyjnej woda zagrzeje się praktycznie tak samo szybko, nie pożerając tyle energii elektrycznej.
  • Łatwość w utrzymaniu czystości – Płyta indukcyjna ma jednolitą, gładką, szklaną powierzchnię bez zakamarków, która jest łatwa w czyszczeniu. Do codziennej pielęgnacji wystarczy płyn do szyb i papierowy ręcznik, a do gorszych zabrudzeń są specjalne “skrobaki”, którymi łatwo można zdrapać z płyty przypalone plamy. Dodatkowo ze względu na to, że nie gotujemy na żywym ogniu nie powstają tłuste opary, które osiadają na meblach, ścianach i dekoracjach okiennych.

  • Bezpieczeństwo użytkowania – Płyta indukcyjna nagrzewa się bardzo szybko i tak samo szybko stygnie (ponieważ oddziałuje tylko na garnek). Dzięki temu minimalizujemy ryzyko oparzenia przez nas i nasze dzieci. Dodatkowo większość płyt indukcyjnych posiada tzw. wskaźnik zalegającego ciepła – nawet po zdjęciu garnka i wyłączeniu płyty wyświetla ona literę “H” na polu, które jeszcze jest gorące!

  • Bardzo duży wybór – Na rynku jest cała gama przeróżnych płyt indukcyjnych. Oprócz tradycyjnej szerokości płyty 60cm z 4 polami są malutkie dwupalnikowe płyty “30” i bardzo wygodne szerokie płyty o szerokości 70, 80, 90cm. Spory wybór jest również w kolorystyce – najwięcej jest płyt wykonanych z czarnego szkła, ale można też spotkać białe, beżowe, grafitowe, szare. Płytę indukcyjną łatwo dopasować do każdej aranżacji i pod kątem wymiarowym i pod kątem wizualnym.

 

Pomimo ogromnych zalet płyty indukcyjne mają jednak kilka wad, o których warto wspomnieć, ponieważ dla niektórych użytkowników mogą okazać się bardzo istotne. Oto one:

  • Konieczność posiada odpowiednich garnków – Płyta indukcyjna będzie działać tylko w przypadku, jeśli postawimy na niej naczynie z tzw. dnem ferromagnetycznym. Może brzmi strasznie, ale chodzi po prostu o to, że garnek musi mieć dno do, do którego przywiera magnes. Możesz sprawdzić każdy swój garnek wykorzystując zwykły magnes, który zazwyczaj przyczepiasz do drzwi lodówki. Kupując nowe garnki wystarczy, że spojrzysz na dno i sprawdzisz czy jest na nim informacja, że naczynie jest przeznaczone do płyt indukcyjnych.
  • Na niektórych płytach nie zadziałają bardzo małe naczynia – Jeśli np. lubisz podgrzewać mleko w bardzo małym garnuszku, może się okazać, że nawet jeśli jego dno magnesuje, to i tak nie nadaje się do używania na płycie, którą posiadasz. Dzieje się tak, ponieważ prostsze modele indukcji mają cewki o danej średnicy, np. 180mm. Żeby płyta się uruchomiła naczynie powinno zajmować minimum np. 40 lub 50% powierzchni (różnie w różnych modelach). Jeśli garnek nie będzie zajmował odpowiedniej powierzchni, to płyta go nie wykryje i się nie uruchomi.
  • Mały wybór płyt indukcyjnych w stylistyce retro – Z racji naszego zamiłowania do stylistyki retro ten punkt boli nas najbardziej. Płyty indukcyjne pasujące do kuchni klasycznych posiada tylko kilku producentów, np. Freggia, Smeg, Teka i Gorenje. Takie płyty zazwyczaj posiadają stylizowane pokrętła zamiast sliderów (pasujące np. do pokręteł przy piekarniku) i ozdobną ramkę lub ornament. Liczbę dostępnych modeli w stylistyce retro można policzyć dosłownie na palcach.
  • NIE DZIAŁA, KIEDY NIE MA PRĄDU – To zdecydowanie największy minus, zwłaszcza w miejscach gdzie zdarzają się przerwy w dostawach energii elektrycznej. Jeśli mieszkamy gdzieś na uboczu i spodziewamy się problemów tego rodzaju warto mieć w zanadrzu małą, turystyczną kuchenkę gazową, dzięki której będziemy mogli ugotować obiad albo chociaż zrobić sobie kawę w sytuacji kryzysowej.

 

Płyta gazowa – w sam raz dla tradycjonalistów

Chociaż płyty gazowe ustąpiły pola płytom indukcyjnym nadal posiadają swoje grono zwolenników. To, że “prawdziwi kucharze gotują tylko na ogniu” nie jest jedynym argumentem przemawiającym na korzyść płyt gazowych. Naszym zdaniem gazówki mają jeszcze kilka innych, na prawdę istotnych plusów:

  • Działa bez prądu – Niezależnie od tego gdzie mieszkamy na płycie gazowej zawsze da radę ugotować obiad. Nawet jeśli prądu nie będzie przez kilka dni nie stanowi to problemu, ponieważ nie jest on do niczego potrzebny, aby płyta gazowa działała.

 

 

  • Pasuje do każdego rodzaju garnków – Niezależnie od tego z czego są zrobione naczynia na 99% zadziałają na płycie gazowej. Może mieć to spore znaczenie chociażby dla posiadaczy starych garnków ZEPTER, które nie były przystosowane do nowoczesnych płyt indukcyjnych.
  • Niska cena urządzenia – Chociaż indukcje nie są już tak horrendalnie drogie jak kiedyś, to i tak płytę gazową w większości przypadków można kupić taniej. Przeciętna cena za dobrą płytę gazową waha się w przedziale 700-1300zł, natomiast płyty indukcyjne, na które warto zwrócić uwagę kosztują 1100-2500zł
  • Tania eksploatacja w przypadku gazu ziemnego – Mimo tego, że w Polsce strasznie przepłacamy za dostawy gazu ze wschodu, to i tak płyta gazowa podłączona do gazociągu wychodzi najkorzystniej w miesięcznych rachunkach.
  • Ciekawe funkcje w nowoczesnych płytach gazowych – Niektóre gazówki posiadają już timer, czyli możliwość zaprogramowania po jakim czasie dany palnik ma się wyłączyć. Oprócz tego możliwy jest zakup płyty z precyzyjnym ustawieniem temperatury – zamiast ustawiania “na oko” wybiera się jeden z 9 poziomów mocy, dokładnie tak jak przy płytach indukcyjnych. Funkcje precyzyjnego ustawienia poziomu mocy płyty gazowej nosi różne nazwy u poszczególnych producentów: FlameSelect, PreciseFlame, ExactFlame.
  • Piękne wzornictwo w płytach retro – Coś, co cieszy nasze oko najbardziej. U wielu producentów można znaleźć stylowe płyty gazowe, pasujące do piekarników i okapów.

 

 

Płyta gazowa nie jest oczywiście pozbawiona wad. Wśród nich widzimy między innymi:

  • Stosunkowo długi czas gotowania – Wynika on ze strat ciepła (płomień grzeje garnek, ale przy okazji rozchodzi się też na boki)
  • Trudniejsza w utrzymaniu czystości – Ze względu na obecność żywego ognia opary ulatujące znad płyty gazowej są “tłuste” i osiadając na meblach, ścianach oraz dekoracjach okiennych są trudniejsze do wyczyszczenia. Właśnie dlatego warto dobrać do kuchni bardzo dobry okap, który będzie sprawnie pochłaniał tłuszcz i wilgoć.
  • Ryzyko oparzenia – Niestety w przypadku gazówki obecność płomieni powoduje większe prawdopodobieństwo poparzenia

 

No to w końcu lepiej wybrać płytę indukcyjną czy gazową? A może obie???

Wiemy już jakie są plusy i minusy płyty indukcyjnej i gazowej, więc czas wybrać lepszą opcję dla siebie. Nie ma co się oszukiwać, ale dla większości z nas płyta indukcyjna będzie lepszym rozwiązaniem. Szybkie gotowanie, łatwość w utrzymaniu czystości, duże możliwości aranżacyjne powinny przekonać nawet zatwardziałych przeciwników nowości. Płyta gazowa sprawdzi się jednak w specyficznych sytuacjach, czyli np. tam, gdzie instalacja płyty indukcyjnej jest niemożliwa (zbyt słaba instalacja elektryczna) oraz w miejscach gdzie często nie ma prądu.

A co jeśli chcemy korzystać jednocześnie z zalet płyty indukcyjnej oraz gazowej? Oczywiście jest już taka możliwość. W przypadku większej kuchni można pokusić się o 2 osobne płyty grzewcze (np. gazówka na 4 palniki i indukcja na 2 palniki lub odwrotnie) albo płyty indukcyjno-gazowe (połączone ze sobą). Takie rozwiązania otwierają wiele możliwości i szczerze zachęcamy do nich. Jak dokładnie wybrać płytę indukcyjno-gazową opiszemy w innym artykule.

kuchnia-agd.pl

Nasz sklep: KLIKNIJ TUTAJ

Nasz profil Facebook: KLIKNIJ TUTAJ

Wpisy na blogu o podobnej tematyce: 

Jak wybrać płytę gazową do zabudowy? 5 cech idealnej płyty gazowej


 

REKLAMA


 


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *