Prosty piekarnik parowy do zadań specjalnych: ELECTROLUX EOC8P31Z (Recenzja)

Z wyglądu piekarnik jest bardzo niepozorny. Prosty, nieskomplikowany design tego urządzenia może być jednak mylący. Piekarnik parowy ELECTROLUX EOC8P31Z ma mnóstwo przydatnych funkcji, które docenią wszyscy miłośnicy gotowania – i początkujący, i zaawansowani. Jakie cechy tego piekarnika sprawiają, że jest taki dobry?

Wyposażenie kuchni - porównaj na Ceneo


Intuicyjne sterowanie i komfort użytkowania

Chociaż niektórzy obawiają się sterowania dotykowego, to w przypadku piekarnika ELECTROLUX EOC8P31Z jest ono bardzo proste i daje duże możliwości. Do naszej dyspozycji jest wyraźny czarno-biały wyświetlacz VCU, na którym wszystkie informacje pokazują się w języku polskim. Obsługa jest na tyle prosta, że wystarczą dosłownie 4 kliknięcia, aby wybrać najpopularniejszy rodzaj grzania (termoobieg) i rozpocząć pieczenie. Dodatkowym atutem elektronicznego wyświetlacza jest łatwość w utrzymaniu czystości – gładka, szklana tafla jest pozbawiona jakichkolwiek zakamarków i dzięki temu czyści się ją bez najmniejszego problemu. Jak już jesteśmy przy temacie czyszczenia, to warto zaznaczyć, że szyby z drzwi piekarnika można wyjąć bez użycia jakichkolwiek narzędzi (wystarczy odblokować 2 zatrzaski na górnej części drzwi). Ponowny montaż szyb jest równie prosty. Jak przystało na piekarnik tej klasy na wyposażeniu jest oczywiście komplet prowadnic teleskopowych.


Tradycyjne pieczenie

Urządzenie jest określane jako „piekarnik parowy”, ale ma oczywiście znane wszystkim podstawowe funkcje grzania: termoobieg oraz grzanie góra/dół. Z tych funkcji korzysta się najczęściej i nie wymagają one użycia pary. Oprócz tego piekarnik ma kilka ciekawych programów takich jak suszenie, rozmrażanie czy utrzymanie ciepła. Zakres temperatur jakie można ustawić w piekarniku to od 30°C do 300°C. Dzięki tak szerokim możliwościom dopasowania temperatury możemy być pewni, że uda nam się upiec i bezę i pizzę.

Pieczenie wspomagane parą – SteamCrisp

Ten rodzaj pieczenia, jak sama nazwa wskazuje, polega na dodawaniu pary podczas przygotowywania potraw. Wypieki oraz mięso nie wysychają, ponieważ cały czas są nawilżane. Dzięki temu ciasta i chleb lepiej wyrastają, a mięso jest soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Potrawy mogą być pieczone w niższej temperaturze niż normalnie co pozwala na zachowanie w nich cennych składników odżywczych. A skąd w piekarniku bierze się para? Urządzenie posiada specjalny pojemnik, do którego wlewa się wodę – ta z kolei w wyniku grzania zamienia się w parę wodną.


Funkcja regeneracji parowej

Funkcja ta w pewnym stopniu zastępuje kuchenkę mikrofalową, ponieważ idealnie nadaje się do podgrzewania jedzenia. Cykl regeneracji trwa ok. 10-20 minut. Podczas podgrzewania potrawy jest dodawana para i dzięki temu nasze danie niemal wraca do pierwotnego stanu, tj. tego świeżo po przygotowaniu . Uzyskujemy dużo lepszy efekt niż przy podgrzewaniu w mikrofali, ponieważ jedzenie nie robi się „gumowe” i jest podgrzane równomiernie.


Wyposażenie wnętrz - porównaj na Ceneo.pl

Czyszczenie pyrolityczne

O zaletach czyszczenia pyrolitycznego pisaliśmy już kiedyś w innym artykule „Pyroliza, czyszczenie parowe czy kataliza? Jak skutecznie czyścić piekarnik?. Dla przypomnienia polega ono na wypalaniu zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dosłownie na popiół. Jest to jedyny prawdziwy, skuteczny system samoczyszczenia piekarnika. Nie musimy szorować, żeby cieszyć się czystym wnętrzem piekarnika – wystarczy uruchomić odpowiedni program i piekarnik wyczyści się praktycznie sam, bez detergentów i przy naszym minimalnym udziale. Warto pamiętać o tym, że na czas czyszczenia pyrolitycznego należy całkowicie opróżnić wnętrze piekarnika – wyjąć wszystkie blachy, drabinki, prowadnice i inne akcesoria (uszkodziłyby się w zbyt wysokiej temperaturze).


Termosonda

Jest to niezwykle przydatny czujnik temperatury. Działa w ten sposób, że mierzy ile stopni jest wewnątrz pieczonej potrawy i tym samym pilnuje, aby osiągnąć taką temperaturę jakiej oczekujemy. Dzięki temu nie ma ryzyka, że nasze danie będzie surowe albo zbyt spieczone. Dokładniej zasadę działania tego akcesorium opisaliśmy w naszym artykule „Termosonda, czyli sposób na idealnie wypieczone mięso!”.


Naszym zdaniem piekarnik parowy ELECTROLUX EOC8P31Z to jedno z najlepszych urządzeń na rynku w swojej klasie. Za cenę 3090zł otrzymujemy piekarnik w którym możemy łatwo przygotować smaczne dania, a jego obsługa nie powinna nikomu sprawić problemów. Za dodatkowy atut uznajemy wspomniany na początku prosty, uniwersalny design – gładka, czarna tafla piekarnika pasuje do wnętrz o różnym charakterze. 


Gdzie kupić piekarnik ELECTROLUX EOC8P31Z ?

Najwięcej ofert znajdziesz oczywiście w porównywarceCENEO – oprócz listy sklepów jest tam również sporo opinii użytkowników.

Piekarnik parowy ELECTROLUX EOC8P31Z możesz kupić u nas. Jesteśmy elastyczni jeśli chodzi o kwestię dostawy i ostatecznej ceny. U nas możesz też przede wszystkim liczyć na fachowe doradztwo i indywidualną pomoc w doborze odpowiedniego urządzenia.

Napisz do nas przez e-mail lub messenger, a na pewno przygotujemy dla Ciebie korzystną ofertę.

kuchnia-agd.pl


Nasz profil Facebook: KLIKNIJ TUTAJ

 

Źródła zdjęć i filmów: Strona marki Electrolux

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.